Nu ik er nog ben

Werkboek

Nu ik er nog ben

Waardevolle levensvragen voor je eigen afscheid

Wat laat je achter als je er niet meer bent?

Leven, liefhebben, leren en iets nalaten. Deze menselijke basisbehoeften tref je aan in oosterse en westerse filosofieën en religies. Vooral dat laatste, iets nalaten, is een sterke behoefte voor mensen die weten dat zij binnen afzienbare tijd komen te overlijden. Je wilt dat je leven de moeite waard was, dat je iets wezenlijks hebt bijgedragen. Voor jezelf de balans opmaken, geeft helderheid waar nog heling of verzoening nodig is.

'Als je hebt leren omkijken naar de dingen die goed zijn gegaan in je leven, geeft dat rust.'

De dood vraagt om levensbeschouwing, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Het is troostend en helend als een stervende het leven op een goede manier kan afsluiten. Bewust hierover in gesprek gaan, waarbij ook verdriet en het niet weten er mag zijn, is zeker op de lange termijn ondersteunend in het rouwproces.

Wat je achterlaat biedt troost en houvast voor degenen die achterblijven.

Jouw persoonlijke antwoorden op kleine en grote levensvragen

Het boekje 'Nu ik er nog ben' is ontstaan vanuit de gedachte hoe waardevol het is als naasten weten hoe iemand werkelijk was: ‘Als ik aan tafel zit bij mensen om de inhoud voor een afscheidsdienst te bespreken, merk ik soms dat nabestaanden het moeilijk vinden om te vertellen over degene die ze verloren zijn. Ze lopen vast in emoties of krijgen hun gedachten niet helder. Als ritueelbegeleider probeer ik dieper te zoeken dan de feitelijkheden uit iemands levensverhaal. Dan stel ik vragen over onderwerpen waar ze soms nog nooit over nagedacht of gesproken hebben.’


  • Wil je jouw naasten niet onvoorbereid achterlaten? Wil je ze een handreiking geven in hoe ze jouw afscheidsdienst vorm kunnen geven? Inzicht in wat voor jou belangrijk is, hoe je in het leven staat?
    "Toen mijn vader overleed en we aan tafel zaten met de begrafenisondernemer, sloeg ik al dicht bij de eerste vraag: 'begraven of cremeren?' Ik had werkelijk geen flauw idee. Als ik dat al niet wist, hoe moest het ons dan lukken om er een mooie afscheidsdienst van te maken?"


  • Wil je zelf de balans opmaken van je leven, stilstaan bij wat van waarde voor je is en op zoek gaan naar jouw persoonlijke antwoorden op zowel grote als kleine levensvragen?


  • Wil je graag met jouw partner, kinderen of anderen die dicht bij je staan, in gesprek gaan over soms toch wel moeilijke onderwerpen? Wil je graag een ingang hoe je zo'n gesprek kan starten? 

Het werkboek 'Nu ik er nog ben'

Het boekje ‘Nu ik er nog ben’ helpt je op een laagdrempelige maar diepgaande manier terugblikken op je leven. 

Het is een werkboek opgebouwd met vragen o.a. over omgaan met teleurstelling en geluk, over inspiratie en bezieling. Bij ieder thema is ruimte om de eigen gedachten hierover te noteren. Het fysieke schrijven geeft ruimte om te mijmeren, het boek weer even weg te leggen en er op een later moment mee verder te gaan.

Met het invullen van dit boekje laat je een persoonlijk document achter voor je naasten. Hieruit kunnen zij troost en inspiratie halen. Ook kan het dienen als inspiratiebron voor de invulling van de afscheidsdienst. Daarnaast kan het boek gebruikt worden om een gesprek te voeren met de naasten rondom levensvragen.

Dit document gaat dus niet over uitvaartwensen, zoals rouwdrukwerk, kisten en koffietafel. Daarvoor verwijs ik je graag door naar uitvaartondernemers. Dit is een boekje dat gaat over jou. Wie ben je? Wat inspireert je? Wat raakt je? Dat gaat dieper dan de feitelijkheden uit iemands levensverhaal en biedt een perspectief voor de nabestaanden.

Sommige onderwerpen lijken misschien voor de hand liggend, voelen wellicht confronterend  of heel intiem. Hoe goed je ook denkt dat jouw geliefden je kennen, toch zou het antwoord wel eens verrassend kunnen zijn.

En als het niet lukt dit boekje compleet in te vullen, geen probleem. Op sommige vragen heb je misschien geen antwoord, en dat is niet erg. Het hoort bij het leven dat sommige vragen onbeantwoord blijven.

Bestellen

Je kunt dit boekje bestellen voor jezelf, voor je partner of ouder. Iemand die dicht bij je staat.

Prijs: € 5,- (incl btw, excl verzendkosten)

36 pagina's full colour binnenzijde
Hoogwaardig gelamineerde omslag
A5 formaat (148 x 210 mm)

Bestellen kan door te klikken op onderstaande afbeelding. Je wordt dan doorgeleid naar de webshop en betaling via Ideal. Na ontvangst van je betaling wordt je bestelling zo spoedig mogelijk via PostNL verzonden. 

SERVICE- EN VERKOOPVOORWAARDEN

Wat anderen zeggen

" ... De opbouw van het boekje is logisch en omvat de belangrijkste levensvragen, alsook de visie van de stervende op het leven en de dood en zijn of haar uitvaartwensen. De vragen zijn relevant en worden in respectvolle, liefdevolle woorden voorgelegd.


Persoonlijk vind ik dat het boekje niet alleen geschikt is voor mensen die in hun laatste levensfase zitten. Het kan namelijk voor iedereen een waardevolle aanzet zijn om samen met hun dierbaren te praten over deze belangrijke zaken. Ik zal het boekje zelf in elk geval invullen en daarnaast zal ik een exemplaar aanschaffen voor mijn ouders. Dit maakt meer dan duidelijk dat dit werkboekje wat mij betreft een aanrader is! "


Corina Grotenhuis-Klerkx

ritueelbegeleider

www.droompad-ritueelbegeleiding.nl
"Een boekje waaruit de kracht van kwetsbaarheid spreekt.

De vragen zijn zo gesteld dat het de  essentie raakt en het geeft ruimte voor eigen invulling.

Heel bruikbaar en waardevol!

Dank je wel Iris voor het schrijven van dit pareltje."


Judith van Beurden

coach en ritueelbegeleider

www.zeespiegel.nlHet werkboek 'Nu ik er nog ben' is opgebouwd met kleine en grote levensvragen. Het nodigt uit om er je eigen antwoorden in op te schrijven.